materias
 colecciones
 revistas
 autores/as
 destacados
 catálogo
 
 ebooks
Ecología Política
Mientras tanto
Quaderns de la Mediterrània
Libros Libres

 

 

 

 


El genocidi franquista a València.

Imagen de  El genocidi franquista a València. Les fosses silenciades del cementiri

El genocidi franquista a València.


Les fosses silenciades del cementiri
Fòrum per la memòria del País Valencià


Fuera de colección
Historia
ISBN: 978-84-7426-996-3
Año Publicación: 2008
páginas: 424
PVP: 20 €

AGOTADO
Bookmark and Share
Aquest llibre és un document històric de gran vàlua que demostra el genocidi silenciat fins avui de milers de persones de la zona republicana durant el període comprès entre la caiguda de València, l´any 1939 (el final de la guerra civil), i l´any 1945.

Durant l´any 2005, el Fòrum per la Memòria del País Valencià va descobrir les fosses del Cementiri de València i els llibres de Registre d´Enterraments que confirmen la seva existència. Amb la publicació dels noms de més de 25.000 persones i dades com la seva edat i la causa de mort, amb una transcripció fidedigna de l´original, es contribueix al coneixement de l´existència d´aquesta població desapareguda i a la seva imprescindible reparació històrica.

L´abril de 1939 la ciutat de València va ser ocupada. L´exèrcit franquista va detenir i empresonar milers de persones, tantes que van haver de fer servir com a presons el convent de Santa Clara, el monestir de San Miguel de los Reyes, el monestir de Santa Maria del Puig, edificis públics, i fins i tot la plaça de toros. Després dels primers afusellaments caòtics, alguns enmig del carrer, van començar a afusellar la gent que era a les presons. A més, molts d´aquells que no van ser ajusticiats van morir per les terribles condicions del seu confinament i per les malalties relacionades amb la misèria i les pèssimes condicions de vida a que van ser sotmesos. Però tal va ser l´ambient de terror que es creà, pànic a l´execució o a la presó i les seves tortures, que varen passar més de 60 anys fins que algú va tenir el valor d´investigar la matança sistemàtica que s´havia dut a terme des de l´any 1939 fins als anys cinquanta a València.

No se sap, ni probablement no arribi mai a saber-se, la magnitud de la repressió a aquesta ciutat, i a tot l´Estat. Espanya sencera es va omplir de fosses comunes, moltes encara sense localitzar. Aquest llibre és tan sols una de les moltes i llargues investigacions que poden fer-se i que s´han de fer. Desenterrant aquesta macabra història oblidada i donant a conèixer el passat, desitgem contribuir perquè no torni a succeir en el futur.


BREU PRESENTACIÓ DEL FÒRUM PER LA MEMÒRIA DEL PAÍS VALENCIÀ

El Fòrum per la Memòria del País Valencià es funda el 2.004. Els seus objectius principals són:

Recuperar i divulgar la memòria de tots aquells que van lluitar contra el feixisme, el nazisme i el franquisme;
Donar a conèixer la història dels milers i milers de republicans i republicanes que van ser víctimes de l´extermini polític del franquisme per haver defensat la llibertat i la democràcia;
Rescatar de l´oblit les històries humanes i socials amagades darrere de tants lligalls mal conservats i del mutisme i de la insensibilitat de les institucions;
Descobrir el que durant més de 40 anys va ser sepultat per a recuperar la part de la nostra història que ens ha estat robada i lluitar contra l´oblit dels perdedors, la rehabilitació jurídica de les víctimes i contra la impunitat dels responsables i col•laboradors del genocidi franquista.
Només constituir-se, va elaborar l´exposició “Memòria de Mauthausen, 60 anys després”, en memòria dels valencians i valencianes assassinats en els camps d´extermini nazis, i va descobrir a Paterna (València), un dels murs en que més persones van ser afusellades durant la repressió franquista, situat en els antics terrenys militars del Camp de Tir.

Des de la seva fundació, el Fòrum s´ha dedicat a impartir conferències a Barcelona, Madrid, Oviedo, Terol… en els Cursos d´Estiu de l´Escorial, en el 35 Congrés d´Història dels Premis Octubre, i per tot el País Valencià. Recentment, en el mes de març, va ser convidat a participar en la IV Trobada de les Víctimes de Crims d´Estat (MOVICE), celebrat a Bogotà (Colòmbia), on es va exposar l´abast de la repressió franquista a València a la llum de la investigació i de la documentació de les fosses comunes del seu cementiri.

Des del descobriment de les fosses comunes del cementiri de València, està realitzant diferents campanyes i mobilitzacions per a intentar salvar l´única fossa no destruïda pels diferents governs municipals, aconseguint una ordre judicial de paralització de les obres de construcció de 1.030 nínxols sobre la fossa, després de presentar en solitari, un contenciós administratiu contra l´Ajuntament de València, en una llarga lluita judicial que ja dura dos anys. Recentment ha presentat un Recurs d´empara davant el Tribunal Constitucional.

En la seva lluita per a salvar la fossa comuna, va participar al costat d´Acció Cultural del País Valencià, en la creació de la primera Comissió de la Veritat (formada per diferents entitats tant nacionals com internacionals), que es creà en l´Estat espanyol. La finalitat de la seva creació ha estat internacionalitzar les fosses comunes de València, en les quals s´han documentat més de 25.000 persones enterrades des de l´1 d´abril de 1939 al 31 de desembre de 1945, i que diferents organismes internacionals com el Consell d´Europa i la UNESCO tinguessin coneixement de la seva existència, i així protegir l´única fossa que queda i que l´Ajuntament de València s´obstina a destruir.

Ha rebut el “Premi 25 d´Abril”, atorgat pel Bloc Nacionalista Valencià, el “Bunyol d´Or 2006”, de la falla Plaça d´Espanya/Ermita i el “Premi Dignitat” per la Comissió de la Dignitat de Catalunya. Recentment també ha rebut per part de l´Associació de Dones Progressistes el Premi “Bétera en Lila 2008.” Actualment, a més del projecte d´investigació i de documentació de les fosses comunes, està realitzant una campanya contra la construcció per part de l´arquebisbat de València de l´anomenat “macrosantuari”, per a retre homenatge permanent a 233 “víctimes innocents de la Santa Croada”, en 3.500 m2 de terreny públic, donació del mateix Ajuntament que està obstinat a destruir l´única fossa comuna que queda en peus de les sis existents, en la qual van ser enterrats milers de represaliats pel franquisme. Tant l´Ajuntament com l´Arquebisbat, han rebut fins ara 4.500 cartes individualitzades de protesta. També ha presentat a l´Ajuntament de Paterna un projecte per a la construcció d´un Memorial que dissenyarà Andreu Alfaro, per al que recentment s´han concedit els permisos necessaris, el qual contindrà els noms, cognoms i l´edat de les 2.300 persones afusellades en aquesta localitat durant la repressió franquista.

De les activitats del Fòrum per la Memòria del País Valencià s´han ocupat gran quantitat de mitjans de comunicació tant espanyols (diferents diaris i revistes, de tiratge local i nacional, des de la Revista Interviú al diari Gara), i estrangers, com el diari “La Reppública” d´Itàlia, “Liberatión” de París, el “Washington Post” i “Los Angeles Times” d´EUA, la Ràdio Vaticana, diaris i canals de TV i ràdio anglesos, alemanys, belgues…i de diferents països sud-americans.