Economia solidària per a una Catalunya lliure

Nuevo producto

Autor: Jordi Estivill Pascual

Colección: Más Madera

Páginas: 128

Año: 2013

ISBN: 9788498885415

Número de colección: 102

Añadir a Comparar

En l'actualitat 2.200.000 persones es troben sota el llindar de pobresa relativa a Catalunya, de les quals 602.000 estan enfonsades en la pobresa severa. 267.000 famílies tenen tots els seus membres sense feina i més de 90.000 famílies no perceben cap ingrés i sobreviuen en la incertesa i la dependència de la caritat.  Darrere d'aquestes xifres s'amaguen situacions d'una enorme violència i patiment social. Cal una resposta urgent que impedeixi la caiguda d'amplis sectors de la ciutadania cap a l'exclusió social i la barbárie.

Aquest llibre explica el contingut de la ILP per una Renda Garantida de Ciutadania, realitza una estimació del seu cost/inversió, i proposa algunes fonts per al seu finançament. El projecte de llei és resultat de l'elaboració col·lectiva de desenes de persones i entitats per donar resposta a aquesta situació d emergència social, i compta amb el suport de prop de seixanta organitzacions i plataformes cíviques i socials. Centenars de persones fedatáries i col·laboradores participen en aquesta campanya sota el lema "Rescatem les persones".

 

Jordi Arcarons. Catedrátic d'Economia aplicada de la Universitat de Barcelona. Membre de la Xarxa de la Renda Básica.

 

Sixte Garganté. Professor associat de Dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra. Portaveu de la Comissió Promotora de la Iniciativa legislativa popular per una Renda Garantida de Ciutadania.

 

Diosdado Toledano. Activista social i altermundista. Portaveu de la Comissió Promotora de la Iniciativa legislativa popular per una Renda Garantida de Ciutadania.

Encuentros, el duodécimo volumen de la colección Pluralismo y Convivencia, es el resultado del trabajo de campo de un equipo de dos antropólogos y una antropóloga, coordinados por el Departamento de Antropología Social de la Universidad de Granada, en las ciudades autónomas de Ceuta y Melilla. Su principal objetivo es dar a conocer la implantación del conjunto de grupos que componen el campo religioso en las dos ciudades autónomas. Al contrario de lo que ocurre en el resto de España, estos dos estudios que se presentan en una misma publicación reconstruyen una historia de diversidad religiosa y no de minorías religiosas.

Esta investigación viene a cubrir una laguna en el conocimiento de las dos ciudades autónomas. No existía, hasta ahora, un estudio que analizase en Ceuta y en Melilla a los grupos religiosos en la etapa democrática española tomados en su totalidad, analizados en su interrelación con los grupos, líderes e instituciones que componen el «campo social», y considerándolos en su presencia y acción social, profundizando en su interferencia con el hecho público y político. Faltaba, por tanto, una investigación abordada desde las ciencias humanas, con una perspectiva eminentemente socioantropológica, como la que aquí se presenta.

Teresa Forcades, doctora en salut pública i teologia, i Esther Vivas, activista i investigadora en moviments socials, ens parlen de manera contundent de la violència del sistema. S'assenyala, sovint, des dels mitjans de comunicació i el poder, la violència d'aquells que protesten al carrer, per ò els que ocupen bancs, pisos buits, escoles... tan sols reivindiquen una democrácia de veritat. En canvi, el que és extremament violent és el sistema actual que condemna a la fam en un món on abunda el menjar; que expulsa la gent de casa seva quan hi ha milers d habitatges buits; que ens exclou de la sanitat i l'educació pública mentre augmenten les inversions en l'ámbit privat. Aquests abusos instituïts en el sistema són terrorisme d Estat.

Ens diuen que democrácia és viure en llibertat, per ò on és la llibertat capitalista que valora el risc com un valor de l economia quan es rescaten bancs? I, en canvi, hem tingut la llibertat de dir que no volem pagar el deute privat? La profunditat de la crisi i l'augment de la indignació fa caure la careta al sistema. Hem perdut la por i la legitimitat del carrer qüestiona la legalitat del poder. Aquest llibre demostra que som moltes les persones que reivindiquem la política com la lluita quotidiana pels nostres drets.


A dues veus és un projecte pensat des de la urgència. La urgència d'un canvi. La crisi regeix les nostres vides de múltiples formes i ha fet evident el final d'un sistema polític i institucional caduc. Són necessaris més que mai la confluència, l'entesa i el debat per generar una ruptura amb el passat recent, afavorir el canvi des de la societat civil i poder construir una societat més justa i democrática.

A dues veus proposa una sèrie de converses on tenen la paraula homes i dones valentes, membres de moviments, sindicats, partits, organitzacions ciutadanes, plataformes... Persones amb propostes per abordar amb total llibertat el repte de recuperar el present.

La independència política de Catalunya és condició necessária per ò no suficient per construir un país just, democrátic i sostenible. Necessitem aplicar el dret a decidir que, com tot poble, ens correspon, a tots els dominis de la vida col·lectiva, incloent-hi l economia. La hist òria demostra que molts pobles que s han dotat d estats independents no han pogut disposar lliurement dels seus recursos, sinó que han continuat al servei d altres estats o de les elits. Si volem ser un poble lliure, no podem limitar el procés de decisió col·lectiva a la independència política; necessitem també posar l economia al servei de les nostres necessitats. Perquè sense sobirania econ òmica no hi haurá mai veritable sobirania política.

El nou model socioecon òmic de la futura República Catalana ha d estar guiat per valors com la cooperació, la qualitat de vida, la sostenibilitat, l equitat i la participació. Tots ells es troben en el nucli del que anomenem economia social i solidária, una economia que és democrática, que arrela al territori i que sorgeix de l autoorganització de la societat civil, precisament les mateixes bases que sostenen qualsevol procés d alliberament nacional.

Aquest llibre explora les relacions entre emancipació nacional i economia solidária, i formula un conjunt de propostes per a la futura organització socioecon òmica de la Catalunya independent. Tenim davant nostre un gran repte: saber aprofitar tota l energia col·lectiva que genera el procés independentista per reconstruir la societat catalana sobre fonaments més democrátics, equitatius, solidaris i sostenibles.

Els autors son cooperativistes i membres de la Xarxa d'Economia Solidária.Información Relacionada

Fundació Josep Irla
Xarxa d'economia solidaria

No hay reseñas de clientes en este momento.

Escribe tu opinión

Economia solidària per a una Catalunya lliure

Economia solidària per a una Catalunya lliure

Autor: Jordi Estivill Pascual

Colección: Más Madera

Páginas: 128

Año: 2013

ISBN: 9788498885415

Número de colección: 102

Libros relacionados

Categorías

¡Producto agregado con éxito a la comparación de productos!